top of page

Rami Kütüphanesi Ziyareti

Geçmişi 18. yüzyılın ortalarına kadar uzanan, Rami Kışlası, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde yürütülen restorasyon, renovasyon ve yeni inşa çalışmalarının tamamlanmasıyla Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat buldu. 13 Ocak 2023 Cuma günü Cumhurbaşkanı'nın katıldığı törenle kullanıcılara kapılarını açtı. Biz de Dünya'nın en büyük alana sahip 3. Kütüphanesi ve İstanbul'un en büyük kütüphanesi Rami Kütüphanesi'ni ziyaret ettik. Büyüklüğü ve verdiği hizmetler açısından oldukça faydalı olacağına şüphe yok.


Photo: Kniturkey Üniversite Hazırlık Kütüphanesi Çalışma Alanı


Rami Kütüphanesi; kafeleri, yapay göleti, okuma amfileri, yürüyüş-bisiklet parkurları ve ulusal belleğin arşivlendiği depolarıyla alıştığımız klasik kütüphane anlayışından sıyrılmış aktif bir kullanım alanı sunuyor.


Yaşayan Kütüphane olarak adlandırılan bu devasa kompleks, her yaştan kullanıcıya hitap ediyor. Bebek ve Çocuk Kütüphanesi (0-3 yaş ve 3-6 yaş), Gençlik Kütüphanesi, Yetişkin Kütüphanesi, İhtisas Kütüphaneleri, Atatürk Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi yer alıyor. Ayrıca kütüphane, 7/24 açık okuma salonlarıyla okuyucu ve araştırmacılara günün her saatinde hizmet veriyor.


4200 kişilik oturma kapasitesi, 36.000 metrekare kapalı alan, 51.000 metrekare yeşil alanı olan bir kampüs niteliğinde. Kütüphane işlevinin yanı sıra etkinliklere ev sahipliği yapacak. Rami Kütüphanesi Edebiyat Söyleşileri, Çocuk Edebiyatı Atölyeleri, Dünya Edebiyatı Rami Buluşmaları, Çocuklar için Mucitler Rami'de gibi etkinlik atölyeleri düzenlemeye başlamışlar. Yazma Eserler Kütüphanesi bünyesindeki Şifahane'de kitap restorasyon çalışmaları ve arşiv bölümleriyle kadim bilginin korunması için çalışmalar sürdürülüyor.


Photo: Kniturkey Üniversite Hazırlık Kütüphanesi


Peki Kniturkey Ekibi Neden Rami Kütüphanesi'ni Ziyaret Etti?


Bilim, sanat ve kültür yaşam etkinliklerini yakından takip etmekle beraber, Rami kütüphanesi'nde Tekstil ve moda ile alakalı kaynakları incelemek için gittik. İlkokul, Lise, Üniversite ve Atatürk İhtisas Kütüphaneleri şuna açık durumdaydı lakin Yetişkin Kütüphanesi gibi bazı bölümlerin çalışmalarını tam olarak bitmediği için hizmete açılmamıştı. Kitapların numaralandırma ve sınıflandırma işlemleri sürüyordu. Bu yüzden moda ve tekstille alakalı toplu bir bölüm henüz oluşturulmamıştı. Binlerce kitabın içinde birkaç tane tekstil ve moda kaynağına rastladık. Eminim düzenleme bittikten sonra bir çok kaynağa ulaşma imkanımız olacaktır. Ziyaret etmek, araştırma yapmak, çalışmak veya gezmek isteyenler Eyüpsultan ilçesi, Yeni Rami Mahallesi'ne rotalarını oluşturabilirler.


Photo: Kniturkey Seminer Salonu


Rami Kütüphanesi Tarihçesi


İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi içinde bulunan bu arazi, Osmanlı Sultanı II. Mustafa döneminde (1695-1703) sadrazamlık yapan Rami Mehmed Paşa’ya sultan tarafından çiftlik olarak armağan edilmiş. Kayıtlara Rami Kışlası Çiftliği olarak geçen bu bölge ilk olarak Sultan III. Mustafa döneminde, Rumeli koluna sefere çıkan orduya lojistik destek veren ve bir takım ek hizmetler sunan bir alan olarak kullanılır. Ayrıca sultanların saltanat gezilerinde biniş-i hümayun alanı olur.

1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasının hemen ardından kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusu için bu bölgede inşa edilen ve 1828 yılında kullanılmaya başlanan askerî kışla da Rami Kışlası olarak anılmaya başlanır. 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Sultan II. Mahmud’un karargâhı olarak da hizmet veren Rami Kışlası, 1836-1837 yılları arasında Mühendishane talebelerinin de kışla içinde bulunan Mekteb-i Harbiye’ye taşınması ile yalnızca askerî bir üs olmaktan çıkarak bir bilim yuvası kimliğine bürünür.

I. Dünya Savaşı’nın ardından yer yer tahrip olan Rami Kışlası, Cumhuriyet Dönemi’nde işlevini korur ve 1971 yılına dek askerî amaçlı kullanılır. Bu tarihten sonra kışla mülki idareye devredilir.


Tekstil, moda ve sanat haberlerini yakından takip etmek için Kniturkey ile kal !

Kniturkey Ekibi


Photo: Kniturkey Kütüphane Girişi Yapı Maketi

Photo: Kniturkey Çocuk ve Bebek Oyun Alanı (sabah 09.00 öğleden sonra 15.30'a kadar hizmet veriyorlar)

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page