top of page
Yazarın fotoğrafıkniturkey

Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması Final Gecesi

Futuretex İstanbul Markasının Düzenlediği Futurebase International ve FutureTech Yarışması Finalinde gelecekte modayı şekillendirecek isimler belli oldu! 



İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından 16.'sı gerçekleştirilen İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması Finali 28 Kasım Pazartesi akşamı gerçekleşti.

2022 yılı itibarıyla FUTURETEX ISTANBUL marka adı altında faaliyetlerine devam eden organizasyon, Futuretex İstanbul marka çatısı altında ise FutureBase International ve bu yıl ilk defa düzenlenen inovasyon ve fikir yarışması olan FutureTech isimlerinde iki farklı yarışma ile bizi karşıladı.


Divan Kuruçeşme'de gerçekleşen organizasyona katılım oldukça yüksekti. Saat 19:30 sularında kokteyl, hemen ardından defile ve ödül töreni başladı. Sunuculuğunu İbrahim Selim'in yaptığı defilede Futuretech yarışma koçu Özlem Süer ve Futurebase İnternational yarışma koçu Tuvana Büyükçınar ve üretim danışmanı Filiz Tunca bu özel gecede yerlerini aldı.



İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, FUTURETEX Yönetim Kurulu Üyelerinden Selim Akdoğan, Ahmet Şişman ve Mustafa Denizer önemli isimlerin yer aldığı defileye ilgi oldukça büyüktü.


Tasarımcıların koleksiyonlarının sergilendiği defilede Didem Soydan ve Şevval Şahin de podyumda yürüdü. 



‘Futurebase International’ yarışmasının jüri üyeleri arasında İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Jüri Başkanı M. Fatih Bilici ile birlikte moda, stil, sahne ve tasarım dünyasından Nur Bilen Yavuzer, Rachel Araz Kiresepi, Suzan Toplusoy, Siren Ertan Kayalar, Nejdet Ayaydın, M. Zekeriya Tanrıverdi, Özlem Kaya, Çiğdem Solak ve Sinem Kınran Parlak yer aldı.

 

Tasarımcıların hayal güçlerinin özgün kumaşlara dönüşerek yarıştığı Futurebase International’ın birincilik ödülünün sahibi Kemal Özpınar, ikincilik ödülünün sahibi Fatemeh Khosravi ve üçüncülük ödülünün sahibi ise İrem Levent oldu. 

 

Bu yıl ilk defa düzenlenen inovasyon ve fikir yarışması Futuretech’in birincisi Öteki Deri projesi ile Melis Baloğlu ve Elif Tekcan olurken, ikincilik ödülünü Biotexcover projesi ile Janset Öztemur ve Semih Özkür, üçüncülük ödülünü ise Akıllı Drysuit projesiyle Bilge Koyuncu aldı. 

 

‘Futuretex İstanbul’ yarışmasının İpekyol özel ödülünün sahibi Kemal Özpınar olurken, Singer özel ödülü ise Zeynep Esra Telli’ye verildi. 



Birincilik ödülü 200 bin TL !

 

FutureBase International kategorisi için; birinciye 200 bin TL, ikinciye 150 bin TL, üçüncüye 100 bin TL ödül verildi. Söz konusu ödüllere ek olarak; yurt dışı eğitim hakkı, 6 ay yurt içinde yabancı dil eğitimi hakkı, Premiere Vision Paris fuarını ziyaret ve 60 bin TL jüri özel ödülü de verildi. FutureBase kategorisinin temaları; Sürdürülebilirlik, Doğal Elyaflar, Denim, Geleneksel Dokumalar oldu. 

Biotech, Dijitalleşme, NanoTech, Smart Textile temalarıyla düzenlenen FutureTech kategorisi için; birinciye 200 bin TL, ikinciye 150 bin TL, üçüncüye 100 bin TL ödül verildi.

Yarışmada özel İpekyol ödülü kazanan yarışmacının kumaşları ise Tuvana Büyükçınar tarafından tasarlanarak en çok ciro yapan İpekyol mağazasında satışa çıkacak ve satışından elde edilen gelirin tamamı da tasarımcıya aktarılacak. 

 


TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatımızı 2-3 yıl içerisinde 300 milyar doların üzerine çıkarma hedefimiz var !

 

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Tasarımı, inovasyonu, yaratıcı fikirleri ödüllendirmek için bir aradayız. Tasarım ve inovasyonun ihracatımız için önemli bir yeri var. Çünkü tasarım, ürünün değerine değer katıyor. Üzerine bir de inovasyon eklediğimizde katma değeri daha çok artıyor. Türkiye'nin çok büyük hedefleri var. İhracatımızı 2- 3 yıl içerisinde 300 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemlerde çok daha farklı seviyelerde olacağız. Tasarımda her sene daha ileriye gittiğimizi gözlemliyoruz. Her sene yetenekli tasarımcı gençlerimizi sektörlerimizde buluşturuyoruz. Genç yeteneklerin üretime kazandırılmasında bu yarışmaların büyük önemi var. 16 senedir yetiştirilen tasarımcıların hem kendi markalarını oluşturma hem de üretimde çalışma noktasında büyük katkıları var. Sektörümüze güzel hizmetler yapacaklarına ve sektörü farklı noktalara getireceklerine inanıyorum.” dedi. 

 

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil ve moda sektöründe gençlerin her zaman önünü açan bir kurum olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Tasarım kültürü yaratır, kültür değerleri şekillendirir, değerler ise geleceğe yön verir. Tasarım sadece bugünü değil yarınımızı da şekillendiriyor. Ülkemizde yılda 30 milyar doları aşan ihracatıyla tekstil ve hazır giyim sektörleri için tasarım vazgeçilmezdir. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkelerinden biri olduysak bunda tasarımın büyük bir payı var. Bugün burada finale kalan tasarımcılarımız ise yarınlarımızı şekillendirecek ve bizlerin geleceğe yatırımımızdır. Türkiye genel ihracatından 6 kat daha fazla katma değerli ihracat gerçekleştiren sektör olarak yeteneklerimizi, yani yarınlarımızı desteklemeye devam edeceğiz.” dedi. 


Bu harika organizasyonda yer almaktan büyük keyif aldık. Tekstil ve moda haberlerini yakından takip etmek için Kniturkey ile kalın !


Kniturkey Ekibi



49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page