top of page

Dalış Kıyafetleri Tarihçesi

Cumhuriyet'in 100. yılına yakışan, 100 metrelik sualtı dalış rekorunu kıran Şahika Ercümen'i tebrik ediyoruz. Ercümen "100. yılımızda, 100 metre rekoru Cumhuriyetimize armağan olsun" dedi. Bizde bu vesileyle sizler için dalış kıyafetleri hakkında araştırma yaptık.


Dalış elbiseleri, dalgıçlar için özel tasarlanan sıcaklık dengesi, koruma özelliği, su geçirmeme gibi teknik özelliklere sahip tasarımlardır. En önemli iki hayati özelliği, dalgıcın alabileceği darbeleri en az hasara indirgemek ve üşümesini engellemektir. Dalış elbiseleri kendi içinde farklı kategorilere ayrılır.


  1. Kuru Dalış Kıyafetleri

Kumaştan üretilir ve içine içlik giyilir. Elbise ve deri arasına basınçlı hava basılır. Basınçlı hava suyun basıncından yüksek olduğu için, kıyafetin içine su girmesi engellenmiş olur.

2. Islak Dalış Kıyafetleri

Islak yalıtımı için ideal bir malzeme olan ve petrokimyasal maddeden üretilen neopren kumaşlardan tasarlanır. Dalış kıyafeti ilk etapta ıslanır fakat yeniden suyu emmez. Kumaşın içine aldığı su ise, dalgıcın vücut ısısı ile ısınır ve uyumlu hale gelir.


3. Yarım Islak Dalış Kıyafetleri

Bu dalış kıyafeti daha çok yaz aylarında tercih edilir. 7mm ve 5mm gibi kalınlıkları bulunur.


Dalış veya dalgıç kumaş özellikleri :

Esneklik,

Kırışmazlık,

Sıkı Örme Tekniği,

Dayanıklılık ve sağlamlık,

Belli kimyasallarla üretildiğinde su geçirmez ve yanmaz özellikleri kazanabilir.


Dalış kıyafetleri hakkındaki bu bilgileri edindikten sonra gelin birlikte bu işin tarihine kısa bir yolculuk yapalım.


17. Yüzyıl sonlarına doğru bilinen ilk dalış başlığı Edmond Halley tarafından icat edilmiş.

Büyük çan materyal ağırlıklar yardımıyla su altına gönderilir. Çanın içerisinde biri bulunur. Dalgıç küçük dalış çanını kafasına takar. Küçük çan, büyük çan içerisine bir hava borusu ile bağlanır ve hava takviyesi sağlanır.



1715 yılında, Fransız aristokrat Pierre Remy de Beauve tarafından yapılan dalış kıyafetinde, dalış başlığına takılı iki hortumdan biri körük ile yüzeyden hava ile beslenir. Diğer hortum ise solunan havanın atılması için kullanılmaktadır.



1715 yılında, Lethbrigde Dalış Makinesi, John Lethbridge tarafından yapılmıştır.



Dalış makinesinin mucidi makinesini Wroclaw Polonya’da bulunan nehirde denedi. Suitin başlığı silindir bir teneke ile kaplıylı ve nehir yatağında yürümesini sağlıyordu. Kıyafet su geçirmeyen deri bir ceket ve pantolondan oluşuyordu.



Ayak ağırlıkları ile ilk dalış kıyafeti August Siebe tarafından 1819’da Almanya’da yapıldı. 1837 yılında ise su geçirmeyen bir kumaş kıyafete eklendi.



Üzerinde 20 adet küçük yuvarlak pencere bulunan, 1878 yılında Marsilya, Fransa’da Alphonse ve Thedore Carmagnolle tarafından tasarlanan dalış kıyafeti.



1911 yılında, Chester E. Macduffee tarafından tasarlanan ve 247 kg ağırlığındaki aluminyum alaşım dalış kıyafeti.



1925 yılında Londra'da Mr. Peres'in tasarladığı gümüş çelikten yapılmış dalış kıyafeti



Yıl 1933, Şişirilebilinir Dalış Kıyafeti



Basınçlı hava ve regülatör ile kullanılan ilk otomatik dalış kıyafeti tasarımı günümüz alışageldiğimiz kıyafet formuna yakındır. 1943 yılında, Cousteau ve Gagnan tarafından  geliştirilmiştir.


Sualtı dünyasına dalış yapmak ve dalgıç giysilerinin tarihinde gezinmek bizler için oldukça keyifliydi. Bu derlemeyi yaparken, scubaturkiye.org resmî web sitesi ve derinkeşif.com web sitelerindeki araştırmaları inceledik. Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bu sayfalara bakabilirsiniz.


Tekstil ve moda haberlerini yakından takip etmek için Kniturkey ile kalmaya devam edin .

Kniturkey Ekibi

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page